Met de aanschaf van een nieuwe Agrifac Condor V heeft loonbedrijf Nils de Wit uit Berkhout de veldspuit van de toekomst in haar machinepark. Nils de Wit omschrijft de Condor als ‘een complete machine, die precies doet wat de chauffeur wil’. Door het pleksgewijs spuiten wordt er veel van de toch al steeds schaarser wordende gewasbeschermingsmiddelen bespaard. “Ook met paadjes en rare hoekjes wordt exact de juiste dosering afgegeven. Fantastisch.”
De komst van de Agrifac Condor IV in 2018 was voor het Noord-Hollandse loonbedrijf al een sprong vooruit. Dick Bobeldijk had het geluk dat hij de vaste chauffeur van die veldspuit werd. “We hadden daarvoor een Agrifac met een Hardi-boom, vanwege de luchtondersteuning. Toentertijd was dat een goede keuze, maar twee verschillende fabrikanten op één spuitmachine is niet ideaal. Het communiceren tussen twee merken blijkt toch altijd een crime. Het verschil merkten we meteen al na de eerste hectares met de Condor”, blikt Bobeldijk terug.
Pleksgewijs spuiten met de Condor V
Volgens Bobeldijk was het met het dubbele gps-systeem op de voor- en achteras voor precisielandbouwspecialist SBGuidance in het begin wel even zoeken, maar inmiddels zijn de kinderziektes er wel uit. “Dat de Condor V nu per dop kan worden aangestuurd is echt onderscheidend”, weet Nils de Wit. “Sinds de inbedrijfstelling hadden we vooral ‘recht toe, recht aan’-spuitwerk in de tulpen, maar dit biedt mooie mogelijkheden om pleksgewijs op basis van taakkaarten middel toe te dienen. Luchtgedreven en per dop aangestuurd biedt de kans om al het afwijkende te bespuiten. Overlap of bespuiten van een ander gewas komt niet meer voor. Natuurlijk moet de klant wel een apart bedrijf inhuren om de percelen in te scannen.”
Uiterlijk en comfort
De kleurstelling van de Condor V met het zwarte vindt vaste chauffeur Dorus de Wit chique, al zijn de velgen wel grijs gebleven. “En dat misstaat niet. Uiteindelijk hebben we het wel over dé spuit onder de spuiten.” Comfort is er in de cabine voldoende. “Spuitwerk is vaak hollen en stilstaan, dus dan is stukje comfort erg fijn. Een genot om mee te werken.” Het ronde hoekraam is misschien het enige nadeel dat De Wit kan bedenken. “Je hebt meer ruimte en zicht, maar het beeld vertekent nog wel eens.”
Handen wassen bij de deur
Naar het idee van Dick Bobeldijk heeft Kees Koster van J. Van der Sluis BV uit Zwaagdijk voor de veldspuit bij de deur een spoelbak voor het wassen van de handen gekomen. “Inmiddels is dat bij Agrifac standaard geworden, maar eigenlijk is het gek dat dit voorheen altijd onderaan zat. Er komt en zit immers altijd middel op het trappetje.”
Juiste balans in de spuitboom van de Condor V
De J-boom is 28 meter lang, naar de maat waar de klanten van de West-Friese loonwerker op telen, en rolt over een maanvormige ophanging die ervoor zorgt dat er in elke situatie een juiste balans is. “Waar je doorgaans merkt dat je de voordelen van balancering kwijt bent als de boom gaat zwiepen door de wind, is dat nu niet zo. Het BalancePlus-systeem houdt de giek in evenwicht, waardoor de boom verbazingwekkend vlak blijft.”
Luchtondersteuning
Chauffeur Dorus de Wit merkt de voordelen van luchtondersteuning bijvoorbeeld in de veldbonen voor het bespuiten van de zwartebonenluis. “Zonder de luchtondersteuning krijg je dampwerking en kom je niet in het gewas. Werk je met een systemisch middel, dan heb je, ook al zou het harder waaien, met een grove druppel en rustig rijden voldoende indringing.”
Luchtdrukwisselsysteem
De Condor V is uitgevoerd met een luchtdrukwisselsysteem en kan wisselen op verschillende spoorbreedtes. De veldspuit wordt naast tulpen daarom ook ingezet voor bespuitingen in mais en gras. Chauffeur Dorus de Wit: “Ik ben best wel kritisch als het gaat om spuiten. Als er geen overdrukcabine was, dan zou ik zo weg zijn. Het blijven middelen waar je mee werkt. Mijn vrouw is een meisje van de natuur en daardoor ben ik ook kritisch op gewasbescherming. Maar als er toch gespoten moet worden, dan doe ik het liever zelf en graag op een machine die doet wat ik zeg.”
Tekst: Martin de Vries
Foto: Karma Wervershoof
Je hebt zojuist een artikel uit de Loonwerker gelezen! Meer van dit?