De Massey Ferguson 3120 van Loonbedrijf Waterschoot uit Hogeloon draait, ondanks dat de urenteller al op 15.950 staat, nog ‘gewoon’ mee op het bedrijf. Hij wordt op alle klussen, die zich voordoen, ingezet. Jaarlijks komen hier nog eens vijfhonderd uren bij. Grote reparaties zijn er gedurende de eerste tienduizend uren niet geweest. De pluspunten van de trekker zijn de motor, de versnellingsbak en de zware achterbrug. Al deze onderdelen zijn de basis voor een goede trekker.
Kris Waterschoot (45) kocht de Massey Ferguson 3120 in het voorjaar van 1994. Toentertijd reden er al een aantal 3080’ers op het bedrijf. In die tijd waren dat multi-inzetbare trekkers. Ze beschikten helaas niet over genoeg pk’s voor de werkzaamheden van de toekomst. Toen het loonmaaien meer en meer werd, besloot Waterschoot de 3120 samen met een voormaaier te kopen. Vandaar dat de 3120 ook standaard een fronthef kreeg.
Massey Ferguson 3120 onmisbaar in het voorjaar
In de loop der jaren werd deze trekker steeds belangrijker op het loonbedrijf. Thans fungeert hij als een ‘back-up’ voor de nieuwere trekkers. “Maar als het richting voorjaar gaat en alle werkzaamheden weer door elkaar komen, is de 3120 een vaste waarde binnen het team. Als we de eerste snede gras moeten wegwerken, maar ook nog bezig zijn met mest injecteren en het zaaien van diverse gewassen, kunnen we hem niet missen”, vertelt Kris Waterschoot. De MF wordt dan steevast voor de vierelements hark gehangen. “Als je niet acuut kunt inspringen op de wensen van de klant, raak je werk kwijt en dat wil niemand”.
Betrouwbaarheid van de Dyna 4-bak
Als we bij de 3120 naar de plussen en minnen gaan kijken, zien we al snel dat de plussen de bovenhand hebben: de Perkins motor, de versnellingsbak en de zware achterbrug. “De Dyna 4 is de meest betrouwbare bak die ze bij Ferguson ooit gemaakt hebben. We hebben acht trekkers met zo’n bak gehad en bij ze allemaal geen grote reparaties gehad. Een minpunt bij de 3120 is dat de Prisas bij 11.500 uren uitgeslagen is. Maar dat is dan ook alles”, aldus Waterschoot.
“Want pas na zevenduizend uren ga je met je trekker geld verdienen”
Dat Waterschoot lang doorrijdt met zijn trekkers wordt duidelijk als hij vertelt dat de laatste twee Massey Ferguson-trekkers pas zijn ingeruild met 18.000 uren op de teller. Een oudere trekker is in principe afgeschreven, maar kan toch nog heel nuttig zijn in de drukke periodes. Zo hoeven de medewerkers niet iedere dag machines om te koppelen en kunnen ze hun werktijd zo efficiënt mogelijk gebruiken. Volgens Waterschoot moet er een mix van oud en nieuw zijn in je machinepark. “Want pas na zevenduizend uren ga je met je trekker geld verdienen”.
Tekst en beeld: Jens Kusters
UREN OP DE TELLER
Heeft u ook zelf een machine of werktuig die flink wat uren op de teller heeft? Tip de redactie!