Robert en Tieme Pomper uit Smilde denken met een omgebouwde Agrifac Condor II uit 2010 een unieke machine voor het creëren van een anti-stuifdek in handen te hebben. Met een spuitboom brengt de zelfrijder rundveemest of eventueel papiercellulose op uienland aan, om verstuiving te voorkomen. “We zijn duidelijk aan het pionieren, maar verwachten dat dit werkt en ons uiteindelijk ook werk oplevert.”
Verstuiving en onkruid
Vaste chauffeur Matthijs Smid gaat in april, als de uien zijn gezaaid, voor het eerst met de nieuwe machine van Pomper het veld in. In eerste instantie voor het eigen akkerbouwbedrijf. De familieonderneming uit Smilde heeft een areaal van ongeveer 230 hectare. Gemiddeld wordt er tussen de 70 en 80 hectare zetmeelaardappelen geteeld, 50 hectare gerst, 17,5 hectare Parijse wortelen, 40 hectare bieten en 12 hectare consumptieaardappelen. Voor de uien heeft Pomper 35 tot 38 hectare op de Drentse zandgronden liggen. “Het grootste probleem met de uienteelt op zandgrond is het verstuiven door de wind, alhoewel ten opzichte van klei ook onkruid een probleem is”, legt Robert Pomper uit.
Anti-stuifdek
Voor het creëren van een anti-stuifdek is vaste rundveemest het meest effectief en de goedkoopste oplossing. “Voor het plaatsen van mest krijg je geld, terwijl de werking net zo goed is als bijvoorbeeld papiercellulose. Dat moet je toch aankopen.” Uit papiercellulose heeft Van der Stelt bv een biologisch afbreekbaar anti-stuifmiddel gecreëerd. Met een goed resultaat, vindt Pomper. “Ook de enige andere oplossing als de klant niet genoeg plaatsingsruimte voor mest heeft. Wij vinden zelf dat rundveemest langer blijft liggen, maar misschien wil je dat ook op een gegeven moment ook wel zo zien”, erkent Pomper.
Mest als voordelige oplossing
Het aanbrengen van een anti-stuifdek, als het nu gaat om rundveemest of papier, komt erg nauw. “Het gaat echt om millimeters. Het moet een soort tapijtje zijn, maar ook niet zo dik dat er niets doorheen kan groeien. Met lelies kan het anti-stuifdek een centimeter zijn, daar prikt het gewas wel door. Een opkomend uien- of bietenplantje doet dat niet.” Het inzaaien van gerst voor het bestrijden van verstuiving wordt ook wel gedaan. “Vooral bij bieten, maar met uien kan dat niet omdat het gerstplantje onvoldoende bescherming biedt.” Een zogenoemd dustdek met stro is een dure oplossing. “Zolang het mag, is mest een voordeligere oplossing. Wij wilden een zelfrijder, waarmee we zelf de wielen kunnen verstellen.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Loonbedrijf T&R Pomper
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker gelezen. Het hele artikel lezen?