De temperaturen lopen weer wat op richting het weekend. Dan komen er ook weer geschikte momenten om de onkruiden te bestrijden. Voor een algemene onkruidbestrijding tegen bijvoorbeeld paardenbloem, muur, herderstasje, boterbloem etc. zijn de omstandigheden dan weer gunstig. Ook de zuring komt zo langzamerhand in Zuidelijk Nederland in een goed stadium voor een bestrijding. De planten moeten ongeveer 30 cm groot zijn namelijk. Voor het Noorden lijkt nog wat meer tijd nodig.
Onkruid kan de ruwvoerproductie behoorlijk in de weg staan. Hieronder enkele overwegingen bij het al dan niet uitvoeren van een onkruidbestrijding:
- Onkruiden wortelen dieper dan gras. Door de recente droge zomers zijn percelen soms flink vervuild geraakt door dit concurrentievoordeel van onkruid.
- De voederwaarde en droge stof opbrengst van onkruiden zoals muur, zuring, paardenbloem is lager dan van gras. Enkele onkruiden is nog geen bezwaar, echter ze vermeerderen zich sterk waardoor ze de kwaliteit en opbrengst negatief gaan beinvloeden.
- Onkruid neemt vocht en voedingsstoffen uit de bodem weg, wat ten koste gaat van de grasgroei.
- Onkruiden groeien bovengronds over het gras heen. Hierdoor wordt de fotosynthese en groei van het gras belemmerd.
Ridderzuring
Een effectieve bestrijding van ridderzuring is minder eenvoudig dan die van muur, paardenbloem etc.. Daarom hieronder een aantal aandachtspunten die van belang zijn:
Zuring is een meerjarig onkruid. Elk jaar dat de zuringplant langer staat, worden de wortelstokken dikker en wortelt hij dieper. Als er geen bestrijding plaatsvindt, dan kan een zuringplant dus meerdere jaren oud worden. De wortelstokken van zuring kunnen bij minder goede spuitomstandigheden weer opnieuw uitlopen. Hieronder een aantal praktijktips voor een zo goed mogelijk resultaat:
A) Voer geregeld een onkruidbestrijding uit
Omdat zuringplanten meerjarige planten zijn, worden ze elk jaar sterker. Zuringplanten die niet ouder zijn dan een jaar of 3-4, zijn nog goed te bestrijden. Mits de bespuiting onder de goede omstandigheden is uitgevoerd.
B) Toepassing op gezonde planten met voldoende blad
Voor een optimale opname van actieve stof moet een zuringplant liefst zoveel mogelijk gezonde bladeren op het moment van spuiten hebben. Spuit daarom niet te vroeg op te kleine planten maar wacht tot ze ongeveer 30 cm zijn. Om de wortels effectief te bestrijden zal er voldoende middel door het blad moeten worden opgenomen. Tweede helft april is doorgaans een gunstige periode, de zuringplant heeft dan voldoende blad.
C) Toepassing bij groeizame weersomstandigheden
De actieve stoffen grijpen in op het groeiproces van de zuringplant. Het beste effect heeft u dus bij actief groeiende zuringplanten. Dat betekent een voldoende hoge RV en een dagtemperatuur tussen de 13 en 25 graden Celsius en een nachttemperatuur boven de 5 graden.