De grondhonger is niet te stillen in Nederland. In de aanloop naar de verkiezingen doen tal van politieke partijen een beroep op de ruimte. In plaats van landbouwgrond, wil BoerBurgerBeweging (BBB) 300.000 woningen realiseren in de Oostvaardersplassen, want: “Wij trekken niet aan dode Koninkpaarden.”
Uitgemergelde toendra
BBB-kandidaat Femke Wiersma heeft zojuist haar plannen voor woningen gepresenteerd. Bouw op de uitgemergelde toendra, die Oostvaardersplassen heet, 300.000 woningen. Het watergebied kan worden behouden voor de watervogels. Er ligt al snelweg, er ligt al een spoorlijn en de grond is al van de overheid.
In een interview met De Stentor ziet Femke Wiersma geen problemen in haar ambitieuze plannen. 300.000 woningen lijken veel, maar als je het vergelijkt met andere steden valt dat best mee. Zo heeft Amsterdam 88 wooneenheden per hectare; in de Oostvaardersplassen zullen er dat ‘slechts’ 53 per hectare worden.
“Wij trekken niet aan dode Konikpaarden”
Wiersma: ‘Wij trekken niet aan dode Konikpaarden. De Oostvaardersplassen zijn oorspronkelijk bedoeld als industrieterrein. Toen dit niet van de grond kwam, is dit kunstmatig aangelegde gebied bij toeval ‘natuur’ geworden met een hek eromheen. Welke nadelige consequenties dit heeft voor de dieren is alom bekend. Dagelijks moeten de Konikpaarden worden bijgevoerd. BBB weet als geen ander hoe je wél verantwoord met dieren omgaat. Het is gewoon het voorbeeld van mislukte wensnatuur.
Oostvaardersplassen zijn een ‘mislukt plan’
Het is een slechte ontwikkeling dat er voor woningbouw alleen maar naar agrarische gronden wordt gekeken. Wiersma vertelt aan De Stentor dat de Oostvaardersplassen wat haar betreft een mislukt plan zijn. Het was ooit zelfs bedoeld als industrieterrein. “In Nederland is niets zoals het ooit was. Ook alle natuur is gecreëerd door mensen.”
Jaarlijks gaan er een groot deel van de grote grazers dood. Er is onvoldoende voedsel. Deze dieren horen te migreren, maar dat kan niet op de Oostvaardersplassen.
Femke Wiersma, in een interview met De Stentor
Toch is het niet de bedoeling dat het hele gebied volgebouwd wordt. Zo is het de bedoeling dat het natte gedeelte blijft bestaan. Zo kunnen wandelaars en vogelaars nog steeds genieten van de natuur.
Grote grazers naar Lelystad Airport
Er lopen zo’n 9.000 grote grazers rond, maar na de winter zijn dit er een stuk minder. Wat BBB betreft gaan die dieren naar Lelystad Airport. Vanuit daar kan je dan bijvoorbeeld een verbinden maken met andere natuurgebieden.
Ambitieuze plannen
Op de vraag of het plan niet te ambitieus is of een sprookje, antwoord Femke: “Alles begint met een idee. Wie lang geleden zei dat er mensen op de bodem van de zee komen te wonen, kreeg ook te horen: wat een ambitieus plan. Wij Nederlanders zíjn ambitieus, dat zit in onze aard.’’
Bron: BoerBurgerBeweging, De Stentor