Tussen 24 november en 17 december was het voor het eerst mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor de verbrede Stimuleringsregeling Duurzame Energie en Klimaattransitie. De zogenaamde SDE++ regeling. Deze eerste openstellingsronde heeft 4.112 subsidieaanvragen opgeleverd voor projecten die bijdragen aan het terugdringen van CO2 in Nederland.
Subsidie zonnepanelen
Er is in totaal voor 6,4 miljard euro subsidie aangevraagd. Dat is meer dan het beschikbare budget van 5 miljard euro. Opvallend is het aantal subsidieaanvragen voor zonnepanelen. Er zijn 3989 aanvragen voor zonnepanelen binnen gekomen. Die met een budgetclaim van € 2,4 miljard een groot deel van de aanvragen uitmaken.
Afvangen en opslaan CO2
Na zon-pv is er via zeven projecten het meeste budget – namelijk ruim 2,14 miljard – aangevraagd voor het afvangen- en opslaan van CO2. Dit is goed voor een reductie van maximaal 2,5 Mton CO2 per jaar.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beoordeelt de ingediende aanvragen de komende tijd op volledigheid en technische en financiële haalbaarheid.
Hoe werkt de SDE++ Subsidie?
Met de SDE++ wordt beoogd op kosteneffectieve wijze CO2 te reduceren in Nederland. Diverse duurzame technieken concurreren met elkaar om subsidie, waarbij de meest kosteneffectieve projecten als eerste in aanmerking komen voor subsidie.
In 2020 is de regeling verbreed om naast hernieuwbare energie, ook andere CO2-reducerende technieken te stimuleren. Hierdoor komen verschillende nieuwe technieken voor subsidie in aanmerking. Zoals warmtepompen, elektrische boilers, benutting van restwarmte, waterstofproductie door middel van elektrolyse en CO₂-afvang en -opslag (CCS).
Binnen de SDE++ gelden voor enkele specifieke technieken grenzen om te voorkomen dat al het geld naar één sector gaat of de energietransitie afhankelijk wordt van één specifieke techniek. Dit geldt voor CO₂-afvang en -opslag, zonne- en windenergie op land en de uitgaven aan CO₂-reducerende technieken in de industrie.
Bron: Rijksoverheid