Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om voertuigen en getrokken en half gedragen werktuigen te registreren bij de RDW. Voor 1 januari 2022 kan dit zonder een keuring bij de RDW.
Zakelijke registratie
Bij het informatiecentrum ontvangen we vragen over het registreren en kentekenen van trekkers en ander materieel. Deze vragen gaan o.a. over het zakelijk registreren van voertuigen met e-herkenning of particuliere registratie met de DigiD. Ondernemers willen hun landbouwvoertuigen graag zakelijk registreren met behulp van een e-herkenning.
Maatschappen en éénmansbedrijven
Echter zakelijk registreren is niet mogelijk voor maatschappen en éénmansbedrijven. Eénmansbedrijven en maatschappen kunnen hun landbouwvoertuig met behulp van een DigiD registreren. Registratie met behulp van een e-herkenning is voor deze bedrijven niet mogelijk.
APK-plicht
Ook worden er vragen over de APK-plicht gesteld. Er is een uitzondering van de APK-plicht voor landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen die worden gebruikt voor landbouw en tuinbouw doeleinden en die hoofdzakelijk rijden op het terrein waar zulke activiteiten plaatsvinden, met inbegrip van landwegen, bospaden of akkers. In de praktijk zal worden gekeken naar de werkzaamheden waarvoor het desbetreffende voertuig wordt gebruikt, waarbij wordt uitgegaan van de aard van het bedrijf dat de werkzaamheden verricht.
Voertuig bij land- en tuinbouw
Als het voertuig in gebruik is bij een bedrijf dat actief is in de landbouw of tuinbouw, valt het onder de uitzondering op de APK-plicht. Ook voor trekkers met een motorconstructiesnelheid van > 40 km/u die op land- en tuinbouwbedrijven gebruikt worden geldt wel de registratieplicht maar niet de APK-plicht.
Veel gestelde vragen
Op de website van LTO Noord onder het thema landbouwverkeer staat een veel gestelde vragenlijst. O.a. de veel gestelde vraag “moet mijn werktuig een kentekenplaat dragen” wordt hier toegelicht. Deze veel gestelde vragen zullen we de komende tijd aanvullen.
Bron: LTO Noord