Met zijn jarenlange ervaring bij chipfabrikant ASML in de achterzak is Thieu Berkers begonnen met de ontwikkeling van een onbemande elektrische trekker. De herinneringen aan zijn vader, die het land met paard en wagen bewerkte, brachten hem op idee om een elektrisch alternatief voor de trekker te ontwikkelen. Inmiddels heeft hij de eTrac-robot als demo af en klaar voor de stap naar serieuze verkoop en productie. “Een robot met een sterke link naar het verleden en een sterke link naar de toekomst.”
eTrac
“We moeten weg van diesel”, is de overtuiging van Thieu Berkers. Om zijn nek heeft hij een kastje hangen met twee joysticks. Die bedienen de eTrac, die hij onder de bedrijfsnaam Farmertronics heeft ontwikkeld. Een landbouwmechanisatiebedrijf in Deurne stelde een kantoor beschikbaar. “Voor mij ideaal om daar meteen het constructiewerk kon worden gedaan”, vertelt de ingenieur. De robot is met funding tot stand gekomen. “Ik ben eigenlijk de spin in het web en hoef met niemand te overleggen. Je loopt echter wel tegen veel dingen aan. Daarom is er nu een basisprincipe. Ik heb immers ook geen oneindige zak met geld tot mijn beschikking.”
Schoffelen in wijn- of boomgaart
Het proces rond de eTrac is al in 2012 gestart. Nu draait er een demorobot van ongeveer 1200 kilo. Het driewielige model is voorzien van een modulair neuswiel en aan de zijkant uitgevoerd met een in hoogte verstelbare vingerwieder en rolhak, om zo in de wijn- of boomgaard te kunnen schoffelen. De wieders zijn ook in breedte verstelbaar voor wijnranken of bomen die tot op een afstand van 2,2 tot 3,2 meter staan.
Alles op elektriciteit
Alles op functioneert op elektriciteit, het nadrukkelijke uitgangspunt van Berkers. De achteras draait op 72 Volt, de vooras op 48 en de aandrijving van werktuigen gaat op 24. De robot wordt ingezet in de fruitteelt, om dichtbij de bomen te schoffelen. Met gps en cameratechniek tot zeven centimeter nauwkeurig. “Het begint steeds meer op een werkpaard te lijken”, lacht Berkers.
Bouwt u zelf een machine of werktuig om naar uw wensen of omstandigheden? Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.
Tekst en foto’s: Martin de Vries