Op ongeveer dezelfde leeftijd als Albert Eefting (78) met CHD Eefting begon, stapt dochter Ingrid Eefting (49) als manager bedrijfsvoering in de directie van de fabriek voor landbouwspuitmachines. Samen met haar vader bouwt ze verder aan het succes waarvan het zaadje zo’n 25 jaar geleden in Ter Apel is gelegd.
Met het nieuws is er volgens Ingrid Eefting ook een antwoord op de vraagtekens rond de toekomstbestendigheid van CHD Eefting gekomen. “Niemand heeft het eeuwige leven, ook mijn vader niet. Van die kwetsbaarheid hebben we wel last gehad. Nu kunnen we weer verder gaan om CHD te versterken, zonder uit het oog te verliezen waarmee we groot zijn geworden. Hier gaat namelijk geen machine de fabriek uit, die gelijk is aan een ander.”
Spannend nieuws. Is het een besluit geweest waarover u lang moest nadenken?
Ingrid Eefting: “Eigenlijk ben ik er min of meer ingerold. Mijn vader is altijd akkerbouwer geweest, dus ik ben opgegroeid op de boerderij. Zodoende heb ik ook iets met de sector. Ik ben weliswaar wat anders gaan doen, maar toch. Pa deed er altijd handel naast. Denk aan hallenvullers, stortbanden, transportbanden, noem maar op. Alles werd vanaf de boerderij verkocht. Hij zou het wat rustig aan gaan doen toen de boerderij werd verkocht. Pa werd benaderd om mee te denken over nieuwe spuitmachines. Uiteindelijk is hij samen met mijn moeder en broertje maar zelf met de spuitmachines begonnen en heeft hij het drukker dan ooit.
Toen hij 25 jaar geleden met CHD begon, was ik het huis al uit. Natuurlijk volg je de ontwikkelingen en ben je trots op wat je familie heeft bereikt. Daarentegen stopt mijn vader gewoon niet, ook al is hij 78. Ik ben mij één dag in de week bezig gaan houden met de administratie. Ook als achtervang, mocht er wat gebeuren dan kun je er instappen en sta je er niet blanco in. Dat heeft me wel feeling met het bedrijf en inzicht gegeven. Eén dag werden er drie, en nu inmiddels vijf. Zo leuk vind ik het en zoveel is er ook te doen.”
Was de stap in de directie, naast uw vader, al meteen het uitgangspunt?
“Nou, corona heeft alles wel versneld. Mijn vader valt natuurlijk onder de kwetsbare doelgroep. Dan komt alles wel dichterbij. Door mijn komst stellen we zeker dat, mocht mijn vader wegvallen, het dagelijkse werk doorgaat. Ook voor de werknemers is dit ontzettend belangrijk. Bij iedere collega hoort een familie, waar wij een verantwoordelijkheid voor hebben. Ook bij hun was er onzekerheid. Wat als… Heb ik dan nog een baan?
De aankondiging dat ik in de directie stap, is daarom ook ontzettend goed ontvangen. Mijn vader heeft overigens in een eerdere fase wel gekeken naar opvolging. Daarbij was het uitgangspunt dat de productie absoluut niet naar landen met lage lonen moest gaan. Daarvoor houden we te veel van ons personeel. De onzekerheid nam echter wel toe, niet alleen onder de werknemers. Niemand heeft immers het eeuwige leven, zelfs mijn vader niet. De situatie is niet altijd in ons voordeel geweest, want ook klanten nemen een onzekere toekomst van de fabrikant mee in een besluit om wel of niet een spuit aan te schaffen.”
Wat heeft CHD Eefting in 25 jaar bereikt?
“CHD Eefting is een familiebedrijf en ik voel persoonlijk ook trots wat er samen met de medewerkers is bereikt. Hier worden, dat vinden wij, de beste landbouwspuitmachines gebouwd, die er te vinden zijn. Dat doen wij met een stuk maatwerk en service met een individuele benadering. We kennen de meeste families en hectares van de gebruikers van de veldspuiten. Dat is de kracht van CHD. Als je nagaat dat mijn vader mede dit bedrijf heeft opgebouwd zonder computer. Die heeft hij nog steeds niet. Het is knap dat met die oude middelen een bedrijf is neergezet, dat wel de nieuwste technologie op een spuit zet. Overigens heeft mijn vader sinds twee maanden wel een smartphone. Die is er gekomen om te videobellen met zijn kleinkinderen in coronatijd.”
Albert en Ingrid Eefting
Is dat maatwerk een onderscheidende factor, die jullie in de toekomst meer uit gaan dragen?
“Wij mogen wel wat minder bescheiden zijn, inderdaad. In onze fabriek wordt geen bulk gebouwd. Het stukje maatwerk houdt in dat de boer vraagt en wij produceren. Alles gaat in samenspraak met de toekomstig gebruiker. Als het nu gaat om meters boomlengte, het aan één zijde inklapbaar maken van de boom of de uitvoering met technieken als Wingssprayer, luchtzakken, MagGrow, wij maken het. Dat resulteert er in dat we bijna altijd machines verkopen, die nog nooit zijn gebouwd.
Ons serviceteam opereert vanuit Ter Apel vanwege het persoonlijke contact en kwaliteitsbewaking. Dat hebben we vooralsnog niet bij de dealers ondergebracht. We werken hier met stevige en degelijke producten. Niets wordt in lagelonenlanden geproduceerd. Alle productiefacetten hebben we hier onder gebracht. Dat zorgt er voor dat we er bovenop zitten en flexibel zijn als er iets niet goed is. Zo houden we grip op de productie en de kwaliteit van de machines. Wat ook bijzonder is, is dat er nog altijd meer CHD-spuiten de markt op, dan er af gaan. Dat is ook een prestatie van formaat, die wij met een groep van ongeveer 35 mensen realiseren.”
Het gebruik van chemische middelen ligt steeds meer onder een vergrootglas. Is dat niet een grote bedreiging voor de veldspuit?
“Ik durf wel te zeggen dat wij met technieken voorop lopen. Niet voor niets rijden op vrijwel alle proefboerderijen in Nederland CHD-spuiten. Driftreductie, doppen, precisielandbouw. Het kan allemaal met een CHD-spuit. Op wat er in de tank wordt gestopt, hebben wij echter geen invloed. Een veldspuit blijft daarentegen altijd nodig. Ik denk daarom ook dat de toekomst vooral zit in het plantgericht spuiten. Hoe zorg je er voor dat de juiste hoeveelheid op de juiste plant komt. Daar zal bij ons op korte termijn ook focus op liggen.
Als het gaat om doppen dan krijgen wij veel vragen over driftreductie. Naast het feit dat we voor de doppen goede leveranciers hebben, zit hier op kantoor ook een goede adviseur als het gaat om driftreductie. Wij zijn nu bezig met certificering voor een reductie van 99 procent van de emissies. Daarin moet je ook wel vooroplopen, anders ben je altijd te laat. Als het gaat om ontwikkelingen als sensoren en satellietsturing, kan ik zeggen dat wij het kunnen. Wij zullen op het gebied van innovaties vooral volgend optreden, immers prototypes ontwikkelen kost ook veel tijd en geld.”
Wat voor rol ziet u daar voor uzelf in weggelegd?
“Vooral met de grote lijnen ga ik mij bemoeien. Wel ben ik van plan om bij boeren in de trekker te klimmen om in gesprek te gaan over de spuit. Ik wil het ervaren en ik wil het snappen. Hoe werkt de spuit in de praktijk en welke ideeën heeft de gebruiker er over.”
Wat zijn uw ambities met CHD Eefting?
“Op termijn wil ik wel toe naar schaalvergroting. Ik wil verkennen welke kansen er liggen op de internationale markt. Nu richten we ons voor op Nederland en Duitsland, maar in de toekomst zou ik wel meer de markt op willen.”
Maar gaat schaalvergroting niet ten koste van het stuk maatwerk waarmee jullie je juist onderscheiden?
“Dat is de grote uitdaging. Hoe kun je de schaalvergroting realiseren, zonder hetgeen ons sterk en geliefd maakt te verliezen. Dat is iets waar ik me mee bezig wil houden. Ik ben absoluut niet het type van op de winkel passen. Ik wil de uitdaging zoeken om het bedrijf toekomstbestendig te maken, ook omdat ik veel potentie zie in de markt van plantgericht spuiten. Daarom las ik ook met verbazing het nieuws dat een grote partij als Lemken juist stopt met de veldspuiten. Ik herken mij niet in het beeld dat het steeds lastiger is om te voldoen aan strengere wet- en regelgeving. Ook omdat, wat ik eerder zei, wij geen invloed hebben op wat de teler uiteindelijk in de tank giet. Misschien gaan we wel toe naar andere bestrijdingsmiddelen, maar die veldspuit blijft nodig.
Ik wil verkennen waar de witte vlekken op de kaart met veldspuiten liggen en hoop daar met CHD op in te kunnen spelen. Daarbij moeten we er wel voor zorgen dat we onze kracht, het leveren van een stuk maatwerk, overeind houden. Het gevaar is dat je besluiten gaat nemen op basis van cijfers, omzet-resultaat. Dat is misschien ook wel de achterliggende gedachte bij het besluit van Lemken om de veldspuitdivisie af te stoten. Dat kunnen wij gewoonweg niet. Wij bouwen alleen maar veldspuiten. Dat maakt ons kwetsbaar, maar ook onderscheidend.”
Ingrid Eefting
Woont net over de grens in Duitsland
•
Opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Ter Apel en genoot onder andere HBO-opleidingen op het gebied van sociale juridische dienstverlening en proces- en kwaliteitsmanagement.
•
Werkte bij overheden en bedrijven in het sociaal domein. Bovendien ging ze als fractiemedewerker de slag voor de VVD
•
Kwam in 2019 bij CHD Eefting in dienst als administratief medewerker en is nu manager bedrijfsvoering en directielid
Tekst en foto’s: Martin de Vries