Loonbedrijf Van Eijck uit het Alphen (Noord-Brabant) kreeg dit jaar zowel de eerste John (oude model) ls de Ingo 430 afgeleverd. Nog precies op tijd voor het 50-jarig jubileum van het loonwerkbedrijf. Om de silagevork te testen had directeur Simon van Eijck in het najaar van 2012 al een demonstratiemodel ingezet; in eerste instantie tijdens het inkuilen van gras en later tijdens de maïsoogst. Hij beviel dermate goed dat het loonbedrijf besloot de vork aan te schaffen.
“De belangrijkste aankoopreden is de zeer grote capaciteit. Je kunt heel snel gras- en maïskuilen aanschuiven. Afhankelijk van de snelheid van de machinist kun je veel meer hectares gras en maïs per uur aan.” Een groot voordeel van de Ingo 430 vindt Van Eijck de transportveiligheidsbeugel die over de tanden zit tijdens het vervoer. “Daarbij doen we ook altijd de borgpen in de borging voor het uitklapgedeelte voor dubbele veiligheid.” Het grasrek op het frame van de Ingo 430 heeft de loonwerker zelf zwart geverfd.
“Dit in verband met lichtweerkaatsing van de verlichting. Daar had de machinist nog wel eens last van”, aldus Van Eijck. “Verder past deze beugel wel op de Volvo’s die we hebben, maar bij andere loaders zit hij eigenlijk alleen maar in de weg. Als je bij deze machines de bak open en dicht wilt doen, gaan de buizen krom door de bok.” Volgens Tekkelenburg is dit inmiddels opgelost door het grasrek meer voorover te zetten bij de bouw van de silagevork.
Maïsmessen besteld
Om te voorkomen dat de maïs straks bij het inkuilen te veel door de tanden valt, heeft Van Eijck maïsmessen besteld voor de Ingo 430. Origineel zijn deze 15 centimeter, maar inmiddels heeft hij gekozen voor messen van 35 centimeter. “Door deze maïsmessen met verlengplaten valt het product minder tussen de tanden door. Zodoende kun je nog sneller werken. Anders blijf je heen en weer rijden.”
Naast de capaciteit is de loonwerker ook goed te spreken over de degelijkheid van de silagevork. “De tanden zijn heel degelijk bevestigd aan het frame. Ze zitten door de onderbalk van het frame heen. Dat scheelt enorm qua stevigheid.” De tanden van Hardox-staal zijn ook sterk. Volgens de loonwerker trekken ze niet gauw krom. OCE bouwt al meer dan 14 jaar silagevorken en geeft 3 jaar garantie op de constructie. Van Eijck heeft speciaal voor de Ingo 430 gekozen omdat de shovels van het bedrijf ongeveer dezelfde breedte hebben. “Zodoende draagt de loader beter over de hele breedte en heeft hij meer grip is onze ervaring.”
Instelling werkbreedte handig
Naast het voordeel van een veel smallere transportbreedte van 2,6 meter door de inklapbaarheid van de silagevork, is er nog een voordeel van het kunnen inklappen. “Veel kuilen zijn aan de onderkant breed en worden naar boven toe smaller. Als je de vork niet zou kunnen inklappen, mors je veel product naast de kuil als je hoger op de kuil bezig bent. Door hem smaller te zetten, kan de machinist met vrij weinig vermorsing een mooie kuil maken”, aldus Van Eijck.
Verder kan de silagevork smaller gezet worden als een product heel zwaar is. “We hebben voor de snelsluiting S2000 gekozen. Dit is een ander type dan op het originele model zat en dat gaat perfect. Als je de Ingo aanschaft zou ik er dus wel op letten of je de juiste snelsluiting hebt voor dat model.”
Naast de Ingo 430 heeft loonbedrijf Van Eijck ook het oudere model, de John 430. De Ingo 430 is, naast het werk als silagevork in het gras en de maïs, speciaal aangeschaft voor het laden van vrachtauto’s met vaste mest en eventueel compost. “Het laden van compost valt wellicht nog wat tegen omdat het nog door de achterkant kan vallen. In het veld is dit waarschijnlijk niet zo’n groot probleem, dus wellicht gaan we hem ook nog op deze manier gebruiken”, aldus Van Eijck.
Naast voordelen tijdens het werk zelf heeft de Ingo 430 vergeleken met de loaderbakken die Van Eijck voorheen gebruikte, nog een voordeel. “De riek staat altijd klaar en is vrijwel altijd nog zuiver. Als onze machinisten met de loaderbak thuis kwamen, moest hij altijd schoongespoten worden en moesten de tanden gedemonteerd worden, en bij vertrek uiteraard weer gemonteerd worden. Dat kostte enorm veel tijd en dus arbeidsuren. In die tijd kunnen ze nu gewoon werken.”
De Noord-Brabantse loonwerker hoopt zo’n 15 jaar met de beide silagevorken van Tekk-Box vooruit te kunnen.